feed Subscribe to feed
pic
25. 06
2010

Over ons

Written by: Redactie - Gepost in: -

Ons departement is opgericht  in 1805 en de doelstelling willen wij letterlijk citeren uit het reglement van  8 mei 1896. “ het departement Pekela der maatschappij tot nut van  ‘t algemeen, gevestigd te Oude Pekela, werkt overeenkomstig het doel der maatschappij, uitgedrukt in het eerste artikel harer wet; het bedoelt derhalve, naar de beginselen van den christelijken  godsdienst, algemeen volksgeluk te bevorderen. Te dien einde tracht het mede te werken tot verbetering van den verstandelijken, zedelijken en maatschappelijken toestand des volks, bepaaldelijk door invloed uit te oefenen op den opvoeding en het onderwijs,  de veredeling van volksbegrippen en de verheffing zowel van het arbeidsvermogen als van den levensstandaard.”

Als voorbeelden van wat hieruit is voortgekomen kunnen we noemen de Nutskleuterscholen, Nutsbibliotheek, Nutsspaarbanken, Departementale Woningbouwvereniging etc. hetgeen later door de overheden en banken zijn overgenomen. Onze Nutsvolkstuinen zijn nog steeds aanwezig. Dus duidelijk bepalend en vooroplopend tot verbetering in de samenleving. Momenteel ligt de benadering geheel anders, doch voor onze leden kunnen wij nog steeds een programma bieden wat zeker educatief-cultureel en plezierig genoemd mag worden.

Voor de goede orde sluiten wij een programma bij van de activiteiten welke dit seizoen in samenwerking met departement Nieuwe Pekela georganiseerd worden. Hopelijk spreekt het U aan. Mocht dit zo zijn, dan nodigen wij U graag uit om lid te worden.

Zie hiervoor Lid worden? in het menu rechts of boven.

Reageren? »

Reageren?

RSS feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Plaats een reactieZoek op deze site

Recente toevoegingen

Tag cloud